dimarts, 14 de febrer del 2012

EL SENTIT DEL TACTE

Parlaré una mica del sentit del tacte, la pell és l'òrgan més gran de tot el nostre cos. Consta de les tres capes següents:
L'epidermis: És la capa exterior, formada per teixit epitelial amb diversos estrats de cèl·lules. Les cèl·lules més externes estan mortes i es desprenen contínuament en forma d´escates i caspa. Aquestes cèl·lules tenen queratina, una proteïna que té la funció d'impermeabilitzar la pell.
El derma: És la capa situada sota l'epidermis, formada per teixit conjuntiu, que proporciona elasticitat a la pell. Al derma es localitzen nombroses estructures: fol·licles pilosos, glàndules sudorípares, glàndules sebàcies, músculs, fibres nervioses, etc.
L'hipoderma: És la capa més interior, també anomenada teixit cel·lular subcutani. Està formada, principalment, per teixit adipós.
Els receptors sensorials estan situats, bàsicament, al derma, tot i que també n'hi ha a l'hipoderma, i poden ser terminacions nervioses lliures o terminacions nervioses encapsulades que formen corpuscles tàctils, com els corpuscles de Meissner (sensibles al contacte), de Vater-Pacini (a la pressió), de Krause (al fred) o de Ruffini (a la calor). El conjunt d'informacions que aporten aquests receptors produeix la sensació de tacte.
El dolor es percep per les terminacions nervioses lliures, que es poden excitar per una àmplia varietat d'estímuls (fred,calor,pressió,etc.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada